Close
Melkvrij/ lactosevrij logo

Lactose intolerantie

Lactosevrij eten, wat is lactose en wat houd dit dieet in? Meer en meer mensen krijgen last van koemelk, moet iedereen lactosevrij eten?

Wat is lactose of melksuiker?

Lactose is een soort suiker dat in melk en melkproducten terug te vinden is. Om lactose te kunnen verteren maakt je lichaam het enzym Lactase aan. Als je hiervan niet voldoende hebt/ aanmaakt kan de lactose die in onze voeding verwerkt zit niet goed verteerd worden. De bacteriën in de darmflora gaan de lactose vergisten en daardoor krijg je klachten.

Wat zijn de oorzaken van een lactose intolerantie?

 • Primaire lactose-intolerantie: 
  Dit is de meest voorkomende vorm, deze ontstaat door onvoldoende productie van het enzym lactase. (de eerste levensjaren maak je voldoende lactose aan maar dit neemt af naarmate je ouder wordt)
 • Secundaire lactose-intolerantie 
  Een lactose-intolerantie kan ook ontstaan wanneer de darmwand beschadigd is. (bijvoorbeeld een darmontsteking), perforatie van de darm,... Deze kan tijdelijk van aard zijn, wanneer de darm herstelt kan er weer voldoende lactase aangemaakt worden.
 • Aangeboren (congenitale) lactose-intolerantie
  Deze zeldzame vorm is van bij de geboorte aanwezig. Zij verdragen dan ook geen (moeder)melk van bij de geboorte.

Wat zijn de symptomen?

Deze symptomen kunnen verschillen per persoon maar deze onderstaande symptomen komen vrij vaak voor:

 • Een opgeblazen gevoel
 • Winderigheid
 • Diarree
 • Buikpijn en/of krampen

De diagnose?

Vaak zijn er al duidelijk vermoedens door de klachten die alleen ontstaan na het eten of drinken van melkproducten. 

 • Test 1: Waterstof-ademtest 
  Hier wordt de waterstof in de uitgeademende lucht gemeten nadat je een suikeroplossing hebt gedronken met lactose.

 • Test 2: Lactose Tolerantie Test (LTT) 
  Bij dit onderzoek krijg je een bepaalde hoeveelheid lactose. Omdat je lichaam de lactose niet afbreekt zal het kunnen gemeten worden door op verschillende momenten bloed te testen. (Als je een lactose intolerantie hebt stijgt je bloedsuikergehalte niet). 

 • Test 3: Eliminatie-provocatie test 
  Via een dieetist kan je de eleminatie-provocatie test doen. Je gebruikt eerst een periode lactosevrije voeding en als de klachten verminderen of verdwijnen wijst dit in de richting van een lactose intolerantie. Nadien wordt er terug wat geprobeerd met lactose en als je de klachten opnieuw ontwikkeld kan de diagnose gesteld worden.

Wat zijn de nadelen/ gevaren van het lactosevrij dieet?

Als je melkproducten schrapt kunnen er tekorten ontstaan bij vitamines en mineralen. Het is verstandig dit onder begeleiding van een diëtist te doen zodat deze jou goede alternatieven kan adviseren en indien nodig voedingssupplementen kan aanraden.

Op zoek naar meer informatie over een ander dieet? Hier kan je terugkeren naar het overzicht.