Close

Glutenvrij dieet

Het glutenvrije dieet is voor heel wat mensen geen keuze, bijvoorbeeld voor mensen die de auto-immuunziekte Coeliakie hebben of sommige mensen hebben gluten-sensitiviteit. Hier kan je wat meer informatie vinden over wat gluten nu net zijn.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een soort eiwit die je kan terugvinden in sommige granen zoals tarwe, gerst, rogge,... Vooral tarwe wordt in deze maatschappij bij heel wat producten toegevoegd zoals brood, pasta, koekjes, bindmiddel,... deze gluten zijn vooral aanwezig in onze doordeweekse voeding. Veel kant-en-klare opties vallen dus af.

Zijn gluten dan ongezond?

Gluten zijn alleen ongezond als door een aandoening geen gluten kan verdragen. 1% van de bevolking heeft coeliakie (dit zorgt voor aantasting van de darmen en beschadigingen van je lichaam). Mensen met coeliakie zijn dan ook gebonden aan een levenslang glutenvrij dieet. De enigste manier zodat mensen met coeliakie een "normaal" gezond leven kunnen hebben.

Maar heel wat meer mensen verdragen tarwe minder goed. Zorg ervoor dat je alleen glutenvrij gaat eten op aanraden van een dokter, die kan de juiste diagnose stellen.

Wat zijn de nadelen van het glutenvrij dieet?

Je kan op zich zonder gluten maar als je ze schrapt kan je tekorten krijgen zoals B1, B2, vitaminen en mineralen zoals ijzer, zink, magnesium,... 

Je kan voor glutenvrije varianten kiezen zoals glutenvrij brood. Maar let op, de kostprijs ligt een stuk groter en meestal voegen ze suikers en vetten toe om de "gluten" op te vangen.

Wie heeft baat bij een glutenvrij dieet?

Je hebt alleen baat bij een glutenvrij dieet als je er overgevoelig voor bent of een auto-immuunziekte zoals coeliakie hebt. Ga dus niet zomaar glutenvrij eten maar bezoek een dokter als je vermoed dat je problemen hebt met gluten.

Glutenvrij winkelen

Kijk maar eens op de labels, je zal verschieten in hoeveel producten deze gluten aanwezig zijn. Hier vind je een lijst terug en wat tips & tricks.

Glutenvrij thuis

Ook thuis is het een hele aanpassing als je glutenvrij gaat eten. Hier vind je een artikel over kruisbesmetting, aanpassingen thuis,...

Op zoek naar meer informatie over een ander dieet? Hier kan je terugkeren naar het overzicht.