Close

Vegan cheesecake met lavendel

Een vegan cheesecake met lavendel, ja hoor - je hoort het goed. Bij deze cheesecake komt geen enkel kaasje aan te pas.

Ingrediënten

  • Cashewnoten: 200 gram
  • Macadamianoten: 80 gram
  • Dadels: 10 stuks
  • Pecannoten: 150 gram
  • Speculaaskruiden: 1 el
  • Agar Agar: 1/2 zakje
  • Kokosolie: 4 el
  • Kokosmelk: 1/2 blikje
  • Citroen: 1/2 stuk
  • Vanillepoeder: 1/2 tl
  • Gedroogde bessen: Een handje
  • Geschaafde amandelen: voor de afwerking
  • Lavendel: 7 à 8 el

Bereidingswijze

Bodem

  • Stap 1: Neem de pecannoten, 9 dadels en mix deze fijn in de blender - zorg ervoor dat er zich een mooie "deegbal" vormt. Smelt dan de kokosolie (deze kokosolie heeft een zeer lage smeltwaarde - 24°/26°C.) en meng dit met de deegbal. Voeg als laatste de speculaaskruiden toe aan dit mengsel en blend dit nog heel even door en neem dan je bakvorm. Afhankelijk van de grootte en breedte van je bakvorm zal je bodem dikker of dunner zijn. Maar de stolwaarde is dezelfde aangezien je deze laat stollen in de diepvries.
  • Stap 2: Neem de bakvorm en druk hierin de deegbal helemaal plat (je kan dit gemakkelijk doen met behulp van een glas). En doe deze bakvorm met bodem in de diepvriezer om even op te stijven.

Cheesecake laag

  • Stap 1:  Neem de cashewnoten en doe hierbij de macadamianoten, een el water en het citroensap. Start met mixen van deze noten en mix deze lang genoeg tot het punt dat deze beginnen hun olie af te geven. Je zal zien dat uiteindelijk dit een soort smeuïg geheel wordt.
  • Stap 2: Voeg bij dit mengsel 3/4 van de lavendel toe (enkel de zaadjes en geen takjes) - laat dit mee fijn blenden zodat er geen grote stukjes in zitten.
  • Stap 3: Warm de kokosmelk op samen met het agar agar poeder en het vanille poeder tot het kookpunt. Laat dit naast het vuur dan even afkoelen op kamer temperatuur (zorg ervoor dat het niet al te warm meer is) en voeg dit toe aan het cheesecake mengsel - blend dit nogmaals door en doe dit in de bakvorm. (vet deze een klein beetje in met kokosolie of bekleed deze met plastiek folie zodat je deze gemakkelijk los kan maken).

Laat deze gehele taart afkoelen/ opstijven in de koelkast voor minstens 2u - dan kan je starten met de afwerking. Versier deze met resterende lavendel, wat gedroogde bessen en geschaafde amandel. Smakelijk!

Winactie

Bij dit heerlijke recept kwam ook een win-actie in samenwerking met de notenshop. Ik zorgde voor het recept, zij voor de heerlijke ingrediënten (buiten de lavendel uit eigen tuin).

De winnaars van deze winactie worden binnenkort bekend gemaakt via social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *