Een ovenschotel vult het huis altijd met warmte en je buik met veel liefde. Geniet ervan!

Ingrediënten

 • Witte kool: 150 ml
 • Ongezoete amandelmelk: 300 ml
 • Gehakt: 200 gram
 • Bloemkool: 400 gram
 • Lactosevrije kaas: 150 gram
 • Aardappelzetmeel: 1 el
 • Peper, zout

Bereidingswijze

 • Stap 1: Eerst gaan we alle laagjes appart klaarmaken zodat de ovenschotel enkel de oven in moet voor de laatste stap.
  • Witte kool: snij deze in kleine stukjes (ongeveer 2cm op 2 cm en kook deze gaar in een pot op het vuur. Als deze gaar is giet je deze af en dan zet je het heel even opzij.
  • Gehakt: Bak dit in een pan en roer er regelmatig met een vork door. Zo krijg je geen grote gebakken brokken maar een fijne structuur. Als al het gehakt bruin gebakken is (dus niet meer roze) dan plaats je deze pan opzij.
  • Bloemkool: Snij deze in roosjes en kook deze ook gaar in een pot water op het kookvuur, giet deze af en zet opzij. Laat een bodempje kookvocht in de pot zitten want de bloemkool mixen we fijn tot puree.
 • Stap 2: Alle Aparte ingrediënten staan klaar alleen moeten we nu nog de saus bereiden. Plaats een potje op het vuur en doe hierin de ongezoete amandelmelk, voeg hier 1 el aardappelzetmeel toe en klop goed door zodat er zeker geen klonters vormen. (Het eenvoudigst is om eerst een mengseltje te maken met enkele eetlepels amandelmelk en zo het aardappelzetmeel al los te kloppen. Als de saus "gebonden" is voeg je een beetje van de lactosevrije kaas toe en laat je dit smelten in de saus. Kruid de saus goed af met peper en zout + eventueel wat andere kruiden naar keuze (paprikapoeder, knoflookpoeder,...)
 • Stap 3: Nu kunnen we de laagjes in onze schotel opbouwen. Start met de laag witte kool, leg hier bovenop een laag gehakt en je werkt de bovenkant van de schotel af met de bloemkoolpuree. Als laatste doen we de lekkere saus bovenop de schotel en werk af met wat lactosevrije of vegan kaas. Zo krijg je een lekker kaaskorstje in de oven.
 • Stap 4: Plaats deze ovenschotel in een oven onder de grill voor ongeveer 10 - 15 minuutjes op 180 a 200°C. Laat heel even afkoelen en dit is klaar om te serveren!

Welke lactosevrije kaas kan je gebruiken?

Mag je geen lactose?

Ik gebruikte de geraspte kaas van het merk Dilea. Deze is zeer lekker en smaakt zeer goed in kaassaus, vergeet ook niet nog een restje bovenop de schotel toe te voegen voor een krokant korstje.

Mag je geen melkeiwit?

Dan kan je vegan geraspte kaas gebruiken, tegenwoordig vind je deze al op veel plaatsen. Of vervang de geraspte kaas door edelgistvlokken. Een lekkere kaassmaak en helemaal vegan.

Liever een vegetarisch maaltje?

Vervang het gewone gehakt dan door vegetarisch gehakt. Je zult zien, je merkt nauwelijks een verschil.