Overal zit suiker in verwerkt, zeker in glutenvrije en lactosevrije producten. Het is dan ook een uitdaging om zo goed als zonder suiker te leven. Ik ben benieuwd hoe het loopt, en of het wat realistisch is om zonder geraffineerde suikers te leven.

Hieronder kan je elke week een weekverslagje vinden, ook post ik natuurlijk de receptjes die ik gemaakt heb bij de recepten en zo meer.

Aangezien ik af en toe een hypo heb moet ik wel uit nood wat suiker gebruiken, maar meestal probeer ik dit op te vangen door een duurzame suiker zoals een banaan of een ander stukje fruit. Indien ik te dringend suiker nodig heb is wat frisdrank of fruitsap wel noodzakelijk.

Voor de start

Vandaag heb ik vooral wat informatie opgezocht, ik ga dan ook niet proberen helemaal zonder zoet te leven (aangezien ik een ongelofelijke zoetekauw ben) maar wel proberen met minder zoet en vooral niet fabriek-suiker te gebruiken zoals zuiver fruit.

Glutenvrije en lactosevrije producten bevatten veel meer suikers en ongezonde vetten om het te kort op te vangen aan de stoffen die niet in die producten mogen zitten. Daarom gebruik ik al niet veel kant-en-klare producten maar soms uit snelheid is het wel gemakkelijk. Medisch gezien mag ik nu geen suikers (grote hoeveelheden) meer binnen krijgen dus we gaan deze challenge aan en je kan stap voor stap het vervolg volgen. Doe jij mee?

Ik heb heel wat verschillende informatie terug gevonden maar stuk voor stuk beloven ze een groot verschil na enkele weken. Hier kan je enkele tips terugvinden om te starten.

Tip 1: Vermijd de suiker-rijkste producten.

Drink je frisdrank of veel fruitsap? Eet je als tussendoortje steevast een koekje of enkele snoepjes? Dat is stap 1, stop hiermee en vervang dit door een beter alternatief. Vervang frisdrank ook niet door de light versie want dit zorgt er niet voor dat je suiker-drang of zoete drang weggaat.

  • Drinken: Drink thee, (plantaardige) melk, water met een smaakje.
  • Eten: Hardgekookt ei, enkele noten, een stukje fruit, een boterham of cracker met pindakaas.

Vervang de suiker producten ook niet één op één met koolhydraten, dit wordt namelijk ook in je lichaam omgezet naar suikers en blijft voor die suiker-piek zorgen.

Tip 2: Minder toegevoegde suikers.

Voeg geen extra suiker toe aan je koffie of thee. Probeer dit stelselmatig te verminderen zodat je smaakpapillen mee kunnen aanpassen. 

Probeer ook bij je ontbijt (yoghurt of dergelijke) ook geen extra honing of suiker toe te voegen.

Tip 3: Eiwitten en vetten.

Vervang de suikers door extra eiwitten en vetten (niet door koolhydraten). Deze eiwitten en vetten zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel waardoor de drang naar zoetigheid afneemt.

Tip 4: Ingrediënten lezen.

Lezen, lezen, lezen. Je zou er van verschieten in hoeveel producten er suiker wordt toegevoegd. Dit is namelijk ook een supergoed bewaarmiddel.

Een ingrediënt wordt altijd vermeld in volgorde van hoeveelheid: Hoe meer deze stof/ ingrediënt in het product verwerkt zit, hoe vroeger het in de lijst vermeld wordt. Staat suiker helemaal achteraan dan zal het waarschijnlijk maar een heel klein deeltje bedragen. (afhankelijk van het product natuurlijk)

Tip 5: Plannen?

Soms is het handiger je maaltijden te plannen zodat je niet moet terugvallen op de kant-en-klare opties vanuit de supermarkt. Plan dus op voorhand een weekschema in en doe boodschappen zodat je alles in huis hebt.

Dagschema vrij 15/03

Ontbijt: Plantaardige yoghurt, noten en zaden, appel en bessen

Lunch: Zilvervliesrijst, Indische curry en kip

Dinner: Tomatensoep en tomaat/basilicum crackers

Snacks: 1/2 banaan, zoute popcorn

Drinken: Thee en water