Glutenvrije en melkvrije lasagne met pesto

Dit is een klassieke versie van een lasagne, het ideale comfort food op een koude winteravond.

Ingrediënten

 • Lasagnebladen schar: 1 pakje
 • Tomatenblokjes: 2 blikken
 • Courgette: 1 stuk
 • Wortels: 2 stuks
 • Ham: 4 schellen
 • Vegan gemalen kaas: 1 pakje
 • Peper, zout, knoflookpoeder, gedroogde rozemarijn, gedroogde laurier
 • Cashewmelk 
 • Maïzena
 • Pesto: 2 blokjes

Bereidingswijze

 • Stap 1: We gaan eerst de 2 sauzen maken, het eenvoudigst is om deze op voorhand te maken zodat deze klaarstaan als je wil starten met het opbouwen van de lasagne.
 • Stap 2: Start eerst met het voorbereiden van alle groentjes: Snij de courgette in stukken (vierkante blokjes) - als het een biologische courgette is kan je gerust de schil eraan laten nadat je deze goed gewassen hebt. Schil dan de wortels en snij deze in kleine vierkante blokjes.
 • Stap 3: Zet een kookpotje op het vuur en voeg hierbij de wortels toe, stoof deze even zacht aan tot deze glazig zien. Voeg dan de courgette toe en de tomatenblokjes. Voeg bij de tomatenblokjes 2 blaadjes gedroogde laurier en enkele takjes rozemarijn toe. Laat dit op een zacht vuurtje pruttelen zodat dit langzaam kan garen en de smaken zich vermengen.
 • Stap 4: Zet een 2e potje op het vuur en voeg hier de cashewmelk aan toe. Hou een beetje van de cashewmelk over in een glas of een klein potje en laat de rest opwarmen op het vuur, kruid deze melk met peper, zout en wat knoflookpoeder. Voeg in het glas een beetje maïzena toe tot je een gladde structuur krijgt. De verhouding is ongeveer 14 eetlepels melk, 1 eetlepel maïzena.  Als de cashewmelk “kookt” kan je het maïzena mengsel toevoegen aan de melk. Voeg hierbij 2 a 3 eetlepels edelgistvlokken toe voor de lekkere kaassmaak in de saus. Roer deze saus goed door terwijl deze indikt, vind je ze dik genoeg - haal deze dan van het vuur.
 • Stap 5: Week de lasagnebladen even voor in lauw water (ik doe dit meestal door een bakje in de microgolf te plaatsen met enkele lasagnebladen in) - zo garen ze een klein beetje en doe je ze niet volledig rauw in de ovenschotel.
 • Stap 6: Nu gaan we de lasagne opbouwen, neem een ovenschotel en voeg hierin een laagje tomatensaus toe, doe hier een laagje ham bovenop en hierop de pesto. Leg hierop een laagje lasagnebladen en dan leg je hierop een laagje witte saus. Dan start je opnieuw met een laagje tomatensaus, ham, pesto,… Het laatste laagje werk je af met een laagje witte saus en wat vegan gemalen kaas voor het “korstje"
 • Stap 7: Plaats deze lasagne in de oven voor ongeveer 35 a 45 minuten op een stand van 190°C.

Kan ik eender welke pesto gebruiken?

Bekijk de ingrediëntenlijst zeer goed of anders maak je gewoon eens een lekkere pesto zelf? Het is niet moeilijk te maken en je kan deze gemakkelijk invriezen in een ijsblokjes vorm.

Vegan basilicum pesto

Waarom kies ik voor tomatenblokjes?

Let op als je deze tomatenblokjes koopt - er is een groot verschil op, vaak is er suiker aan deze tomatenblokjes toegevoegd. Daarom kies ik altijd voor 100% tomaat waarbij je deze gemakkelijk kan kruiden naar smaak.