Close
Glutenvrij, melkvrij en suikervrij Chocolade bananenbrood

Havermout-kruidkoek

Lust jij graag een stukje kruidkoek of peperkoek? Ik alvast wel, hier een versie met havermout - glutenvrij en melkvrij!

Ingrediënten

  • Havermout: 300 gram
  • Honing: 50 gram
  • Lauw water: 180 ml
  • Ei: 1 stuk
  • Speculaaskruiden: 2 tl
  • Bakpoeder: 1,5 tl
  • Kokossuiker: 25 gram

Bereidingswijze

  • Stap 1: Doe de havermout in een kom en doe hierbij de speculaaskruiden, de kokossuiker en het bakpoeder. (Dit zijn alle droge ingrediënten) Meng deze even door elkaar met een lepel. 
  • Stap 2: Doe hier voorzichtig het lauwe water bij (beetje per beetje) zodat de havermout de kans heeft om dit water op te nemen. Voeg hier ook nog het ei en de honing aan toe. En meng dit goed door zodat je een egaal beslag krijgt. 
  • Stap 3: Laat dit beslag even rusten (ongeveer 15 minuutjes) en laat ondertussen de oven al voorverwarmen op een temperatuur van 180°C. Vet ondertussen je bakvorm in met wat olie. Ik gebruik vaak wat maïsolie om mijn bakvormen in te vetten en veeg dit dan opnieuw af met een keukenpapiertje - zo heb je de vorm toch ingevet maar is er niet overbodig veel vet gebruikt.
  • Stap 4: Doe dit beslag in de bakvorm en strooi hier nog wat speculaaskruiden over. Plaats deze bakvorm in de oven voor ongeveer 45 minuten en controleer deze of hij voldoende gaar is. Is hij nog niet gaar (komt er nog deeg mee met je mes of tandenstoker? Plaats dit dan nog even in de oven.
  • Stap 5: Haal de kruidkoek (peperkoek) uit de oven en laat deze afkoelen in de bakvorm. Snij hem dan in sneetjes en serveer. Je kan deze perfect invriezen.

Hoe vries ik de sneetjes gemakkelijk in?

Vries deze sneetjes in met een stukje bakpapier ertussen. Dit zorgt ervoor dat de sneetjes niet aan elkaar plakken en je deze gemakkelijk per stuk (of per 2) uit de diepvriezer kan halen.

Welke speculaaskruiden zijn mijn favoriet?

Ik gebruik het liefst de speculaaskruiden van dille & kamille - deze zijn heerlijk uitgebalanceerd en perfect voor allerlei soorten baksels.

Je kan deze hier terugvinden.

Zin in iets zoet?

Amandel-yoghurt-peer cake

Ijssandwich met chocolade, bessen en zaden

1 thought on “Havermout-kruidkoek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *