Het is niet altijd even simpel om voldoende vezels binnen te krijgen. Maar dit is wel zeer belangrijk voor een goede darmwerking,...

Zo krijg je voldoende vezels binnen

1. Fruit
Probeer twee à drie stukken fruit te eten per dag. Eet liever het fruit dan dat je het drinkt, fruitsappen bijvoorbeeld zijn geen goede vezelbron aangezien de meeste vezels niet toegevoegd worden.  Smoothies zijn dan weer beter omdat je de volledige vrucht toevoegt. (probeer bijvoorbeeld eens een smoothie met fruit en groentes)

2. Groentjes
Weet je het nog, dat je oma altijd zei dat je voldoende groentjes moest eten voor de vitamines? Buiten de vitamines bevatten deze groentes ook zeer veel vezels. De aanbevolen hoeveelheid is 300 gram, probeer hier en daar wat groentjes toe te voegen zoals bijvoorbeeld een broodje met groentjes voor bij de lunch of een tasje soep als tussendoortje,...

3. Havermout en volkoren
Probeer havermout te gebruiken om bijvoorbeeld in koekjes of cake toe te voegen. Daarnaast kan je ook gemakkelijk enkele producten van "witte" bloem naar meel vervangen. Enkele glutenvrije meelsoorten zijn bijvoorbeeld quinoa vlokken, volkoren rijstvlokken,... Let hier ook op bij brood en pasta of rijst.

4. Aardappelen
Aardappelen zijn een goede bron van natuurlijke vezels, gebruik deze gekookt - in puree of bijvoorbeeld als bindmiddel bij de saus of soep.

5. Maaltijdsoepen
Eet eens een maaltijdsoep als lunch - voeg bij deze soep lekker veel brokjes groentes toe, maïspasta of wat lekker kippenwit.

6. Agarager
Deze vegan variant is een goede vervanger van gelatine - en deze bevat nog eens veel meer vezels, als dat geen goede combinatie is.

Wist je dat:
Door meer vezels te eten heeft je lichaam meer werk om deze vezels te verwerken. Je lichaam kan ook veel meer voedingstoffen en nuttige stoffen uit deze vezels halen waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Moet je glutenvrij eten? Zorg dan zeker dat je voldoende vezels binnenkrijgt door de volkoren glutenvrije meelsoorten zoals quinoa, volkoren rijst, boekweitmeel,...